Iedereen slaapt op een andere manier, je hebt buikslapers, zijslapers en rugslapers. Voor iedereen ligt een andere houding het fijnst. Je slaaphouding neem je niet alleen uit comfort aan, je slaaphouding vertelt je iets meer. De manier hoe je graag ligt heeft namelijk te maken met je persoonlijkheid en gaat dus verder dan altijd goed slapen.

Chris Idzikowski heeft samen met een team wetenschappers onderzoek gedaan naar slaaphouding en persoonlijkheid. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1000 hotelgasten. Uit dit onderzoek is gebleken dat slaaphoudingen wel degelijk iets over je persoonlijkheid zeggen. Naar aanleiding van dit onderzoek is de slaaphoudingstheorie ontstaan.

Welke slaaphoudingen zijn er?

Zoals bovenstaand beschreven zijn er buikslapers, zijslapers en rugslapers.

Rugslapers kunnen 2 posities aannemen. Je kunt op je rug slapen met je armen boven je hoofd, dit wordt ook de zeester genoemd. Wanneer je op je rug slaapt met je armen langs je lichaam wordt dit de soldatenhouding of giraffe genoemd.

Onder de buikslapers valt maar een optie. Buikslapers liggen met hun hoofd naar rechts of links op het kussen en hun armen liggen naast hun hoofd. Deze houding wordt de vrije val genoemd.

Voor zijliggers zijn er verschillende mogelijkheden. Wanneer je op je zij ligt met je benen opgetrokken betekent dit dat je in de foetus houding ligt. Er is ook een semi-foetus houding, dit betekent dat je op je zij ligt met je benen niet helemaal opgetrokken. Daarnaast is er een slaaphouding waarbij de benen en armen vlak liggen, deze houding heet het houtblok. Deze houding op je zij met de armen naar voren worden hunkeraars of verlangers genoemd.

Wat zegt de houding over je persoonlijkheid?

Je slaaphouding zegt natuurlijk niet exact hoe je persoonlijkheid is, maar het is bedacht naar aanleiding van een onderzoek en dit is later verder uitgewerkt. In sommige gevallen zullen mensen zich er wel in kunnen vinden, in andere gevallen misschien niet.

Foetus

De foetushouding betekent volgens de theorie dat je erg verlegen en lief bent.

Semi foetus

De semi foetus houding heeft veel overeenkomsten met de foetus houding, alleen zijn zij vaak zelfverzekerd en sociaal.

Vrije val

De vrije val houding staat voor controle en grip op dingen. Deze personen kunnen nerveus overkomen, maar zijn wel sociaal.

Soldaten

De soldatenhouding staat voor zelfverzekerd en rustig. Deze personen zijn amibiteus en verwachten veel van zichzelf en anderen. Ze kunnen uit de hoogte zijn.

Zeesterren

Mensen die in de zeesterrenhouding slapen zijn vaak bescheiden en wat verlegen. Ze zijn goed in zichzelf aanpassen en maken makkelijk nieuwe vrienden omdat ze een vriendelijke persoonlijkheid hebben. Vaak vinden ze het niet prettig om in de belangstelling te staan.

Houtblokken

Goedgelovig en makkelijk om de tuin te leiden past bij de persoonlijkheid van de houtblokkenslaaphouding. Daarnaast zijn ze erg sociaal en kennen ze geen angst of wantrouwen.

Hunkeraars of verlangers

Deze slaaphouding betekent dat je graag iets wilt. Deze personen staan open voor veel dingen maar kunnen ook zeer pessimistisch zijn. Ze nemen niet makkelijk beslissingen, maar als een beslissing is genomen wordt hier ook niet meer van afgehaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *